Canlı maç anlatımı

14 Aralık 2008 Pazar

Canlı maç anlatımı sporla ilgili pek çok internet sitesinin yaptığı özenildiği zaman zor olan ama ortalama herkesin yapabileceği bir olay. 


Yayınlar şifreli kanaldan yapıldığı için ciddi anlamda bir ziyaretçi toplayan bir servis aynı zamanda.

Bunu yaparken izlenen birkaç yol var:

Resmi internet siteleri olan uefa.com/fifa.org/tff.org gibi siteler yaptıkları maç anlatımlarında olabildiğince objektif olmaya özen gösteriyorlar. Kurum olmanın getirdiği bir ağırlık var ve yapılacak bir hata veya laubalilik çok ciddi bir muhalefete neden olabilir. uefa.com muhabir sitemiyle yoruma da oldukça yer vermeye başladı son bir senede. Bence en başarılı canlı anlatımı da onlar yapıyorlar. Tabi eldeki imkanlarla bu beklenir birşey. TFF 2 kişiyle maç anlatımı yaparken UEFA'nın elinde 50 kişilik departman bulunuyor.

Bağımsız sitelerden bazıları (Ajansspor, sporx vb.) büyük takımların daha küçük takımlarla maçlarını aktarırken anlatıcının tavrına göre büyük takıma kayarken derbi maçlarda kimsenin tepkisini çekmemek için çok daha objektif bir anlatımı tercih ediyorlar.

Bir de Guardian ekolü var. Muhabirlerine canlı anlatım yaptıran Guardian'ın Football Unlimited sayfaları adeta bir derya. Maç anlatımını esprilerle süslüyor(Eurovision  ve okur yorumları ve sorularıyla tamamen interaktif bir hale büründürüyorlar. Her okurun yorumlarını görmüyoruz çünkü mail atılıyor. uefa.com'da ise Euro 2008'de başlayan bir sistemle okur yorumlarına anlatım sayfasında yer verse de yorumlar Bastır Türkiye, Yürü Rusya, Haydi Real Madrid'in ötesine geçmiyor. Bir de anti Fenerliler var elbette. Her takım taraftarı kendi takımını destekleyip kimseye bok atmazken, Fener'in maçlarında Fener düşmanları çıkıyor bir anda ortaya ve Fener'e sallıyorlar sürekli. (Bu arada ben Fenerli değilim)

Tüm bunları şu nedenle yazdım. Guardian gibi maç anlatımına mı girişsem acaba? Zaman ayırabilir miyim?
  


  

0 comments:

İzleyiciler

  © Blogger template Cumulus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP